hvad vil du fortryde?

 

 

Dying with no regrets.

 

Indenfor Budismen taler man om vores evne til at leve livet, så rigt, nærværende og fuldkomment, at vi – når den tid kommer – kan dø uden fortrydelse. Det kan naturligvis kræve både mod og visdom, at nå dertil, men endnu mere synes det at kræve bevidsthed om de valg, vi træffer i vores helt almindelige hverdag. Altså de valg vi træffer i dag, lige nu.

Sygeplejerske Bronnie Ware har tilbragt adskillige år sammen med døende igennem sit arbejde på et hospice. Ved de sidste samtaler med de døende, lyttede hun til patienternes fortrydelser, og hun blev forundret over, hvor ens fortrydelserne var. Efter noget tid, begyndte hun at beskrive dem på en blog, og senest er de nu udkommet i bogform.

Sammen med Guardian.co.uk  har Bronnie Ware samlet de top fem fortrydelser;

På førstepladsen udtrykte patienterne på tværs af køn og alder;
“Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at leve et liv, der var tro mod mig selv, ikke det liv som andre forventede af mig.”

Den anden mest udbredte fortrydelse var;
“Jeg ville ønske, jeg ikke havde arbejdet så hårdt”

På trediepladsen;
“Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.”

Som nr. 4 var;
“Jeg ville ønske, jeg havde bevaret kontakten med mine venner.”

Og endelig var den 5. fortrydelse;
“Jeg ville ønske, jeg havde tilladt mig selv at være lykkelig.”

Om sidstnævnte siger Bronnie Ware, “Mange indser først hen mod slutningen, at lykke er et valg.”

I et almindeligt hverdagsliv, kan den ene dag nemt tage den anden, og vi kan komme til enten at leve på automatpiloten uden rigtigt at opleve vores liv, eller vi kan blive forført af illusionerne om hvad det er vi tror, der er det væsentligste i livet. Indimellem kan det være helt på sin plads at stoppe op og spørge sig selv, hvis jeg fortsætter med at leve som jeg gør lige nu, hvad vil jeg så fortryde, når jeg skal sige farvel til mit liv.

 

 

Nyhedsbrev